Súd zakázal zverejnenie videozáznamu Pussy Riot na internete

29.11.2012 Celý región

Moskva 29. novembra (TASR) - Moskovský súd dnes rozhodol, že videozáznamy s vystúpeniami členiek punkovej skupiny Pussy Riot, vrátane ich punkovej modlitby v Chráme Krista Spasiteľa, sú extrémistické a zakázal ich zverejnenie na internete na území Ruska.

Súd, ako s odvolaním sa na jeho hovorcu informovala agentúra DPA, v zdôvodnení verdiktu uviedol, že vystúpenie Pussy Riot v moskovskom chráme môže uraziť pravoslávnych veriacich. Okrem toho ich vystúpenie podľa súdu obsahovalo skrytú výzvu na vzburu a neposlušnosť, napísala agentúra Interfax.

Prokurátor vo svojom vystúpení na dnešnom pojednávaní uviedol, že na základe psychologicko-lingvistickej expertízy možno konštatovať, že videomateriály majú extrémistické zameranie.

Fakt, že by videozáznamy Pussy Riot mohli byť voľne prístupné na internete, podľa prokurátora by mohol viesť k podnecovaniu prejavov nenávisti na báze náboženskej alebo národnostnej príslušnosti.

Okrem toho odborníci, na ktorých sa obrátil súd so žiadosťou o expertízu, konštatovali, že videozáznamy mohli byť návodom na zorganizovanie masových demonštrácií, aké sprevádzali Arabskú jar v moslimských krajinách či akciu podobnú protestu Obsaďte Wall Street. Obsahovali údajne aj návod, ako dostať príslušníkov bezpečnostných orgánov na "druhú stranu" - k odporcom súčasnej vlády.

Tri členky Pussy Riot - Nadeždu Tolokonnikovovú, Mariu Aľochinovú a Jekaterinu Samucevičovú v auguste súd odsúdil na dva roky väzenia za chuligánstvo a urážku náboženského cítenia. V odvolacom konaní potom súd zmenil rozsudok Samucevičovej na podmienečný.
 

Vyberte región